Vorige pagina

Paniek

Mijn dienstmobiel ging en ik nam op. “Ik ben bevallen!”, riep een overenthousiaste verse mama aan de andere kant van de lijn. “Bevallen?!”, zei ik, “je hebt me niet eens gebeld?”

Gaandeweg haar zwangerschap was ze van een onzeker vrouwtje een zwangere geworden die wist wat ze wilde. In de eerste maanden kon ze nauwelijks aan de bevalling denken. Bij de gedachte alleen al schoot ze totaal in de stress. Ze had het er niet bij laten zitten en volgde een intensieve cursus. Samen met haar man Nick had ze naar dingen gezocht die hen houvast zouden geven tijdens de bevalling. Zo hadden ze besloten in het ziekenhuis te willen bevallen, zou ze haar lievelingsknuffel meenemen en een veilig lang jurkje aan trekken.
Een week ervoor had ik tegenover deze lieve vrouw gezeten. De laatste tijd was haar bloeddruk steeds verder gestegen. Het geloof in een bevalling onder mijn leiding was bij mij  afgenomen. Alleen zij had daar niet aan gewild. Met de oplopende bloeddruk gleed ze weer af. De bevalling kreeg meer onzekere factoren en de stress kriebelde. Toen ik haar meedeelde dat ze echt naar het ziekenhuis moest voor haar bloeddruk raakte ze weer totaal in paniek. De cursus had gelukkig veel goeds gedaan. Ze kon zich herpakken en bedacht samen met haar man Nick waar ze toch nog houvast zou kunnen vinden. Ze ging haar geboorteplan opnieuw schrijven en wilde dolgraag haar eigen verloskundige bij de bevalling. Dat vond ik prima, mits de dienst rustig was en alleen als coach. Het ziekenhuis zou de verantwoordelijkheid dragen.

En nu belde ze dat ze bevallen was?! Lachend spraken we af dat ik de volgende dag zou langskomen om het hele verhaal te horen. Ik trof een stralende Cindy aan die apetrots was dat het haar gelukt was. Tijdens de bevalling bleek ik helemaal niet nodig. Er waren enorm veel dingen anders gegaan. Zowel de artsen als de verpleegkundigen hadden haar geboorteplan goed gelezen. Ze waren rustig, bemoedigden haar positief en legden alles uit wat ze deden. Het had haar zoveel vertrouwen gegeven dat ze, ondanks dat er zoveel dingen anders verliepen dan ze had bedacht, in haar weeën had kunnen duiken. En met groots resultaat, ze was op eigen kracht bevallen!

Lotte Vermorken
Verloskundige De Kei

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.