Vorige pagina

Op eigen kracht

Wat een opluchting, zegt Fenna als ze weer plaats neemt op de stoel. We zagen net een prachtig knipperend hartje op het TV scherm. Wanneer krijg ik de volgende echo? Ik kijk haar aan, deze vraag voelt dubbel, en leg haar de termijnecho, 20 weken echo en liggingsecho uit. ‘Oh, dat overleef ik niet”, zegt ze met grote ogen. Ik weet even niet zo goed wat ik moet zeggen, dus vraag ik naar haar verwachting. Ze snapt niet hoe ze de zwangerschap door moet komen als ze niet elke keer kan zien hoe het met haar kindje gaat. Ook al zou ik haar elke controle een echo kunnen geven, mogelijk is dat niet de kernvraag van mijn cliënt, dus vraag ik door. Waar komt die behoefte vandaan en kunnen we het nog naar een andere manier zoeken? Het blijkt dat Fenna erg veel behoefte heeft aan meetbare controle. Ze is snel bang en wil dan concreet gerustgesteld worden. Luisteren naar haar lichaam ligt haar niet zo.

Steeds vaker krijg ik met dit soort vragen te maken. Een groeiende groep vrouwen vertrouwt vooral op apparatuur in plaats van op zichzelf. Ze leven van echo naar echo, waarderen frequent en uitgebreid bloedonderzoek en een continue bewaking van de weeën en hartslag van de baby tijdens de bevalling. Geregeld eindigt zo’n bevalling met een ruggenprik en een vacuümverlossing. Niet omdat deze vrouwen niet hun best doen, maar wel omdat ze niet meer naar hun lichaam kunnen luisteren. Hun lichaam blokkeert. Er is ook een groeiende tegenbeweging, die maximaal in hun kracht willen staan. Niet voor niets is mindfulness en hypnobirthing sterk in opkomst.

Verloskundigen zijn altijd blijven geloven in de kracht van de vrouw. Zij coacht graag de vrouw en haar partner om zelf afgewogen beslissingen te maken. Door positieve feedback en steun krijgt de vrouw kracht en vertrouwen. Het versterken van deze zelfregie maakt de vrouw weerbaarder en kan latere problemen voorkomen of beter hanteerbaar maken.

En zo bevalt er geregeld een vrouw, die in haar weeën durft te duiken. Die de weeën zwaar vindt maar op haar lichaam vertrouwt dat het goed komt. Met alleen de nodige controle van moeder en kind wordt er regelmatig een kind thuis of in het ziekenhuis op een natuurlijke wijze geboren. Een overwinning met een enorme boost aan zelfvertrouwen. Daarnaast geeft het ook nog gezondheidswinst voor zowel moeder als kind in hun verdere leven.

Na het doorgronden van Fenna’s behoeftes, leg ik mijn visie uit. Fenna laat het even bezinken. De volgende controle vertelt ze me het te willen proberen. Ze gaat haptonomie, mindfulness of hypnobirthing doen met mijn toezegging dat als ze toch ongerust is ze me belt. Gaandeweg zie ik het vertrouwen groeien, in zichzelf maar ook in haar kindje.

Ze kwam de zwangerschap prima door, met ‘maar’ 4 echo’s.
Ze kwam van ver, ze zag en overwon vol trots.

Lotte Vermorken
Verloskundige De Kei

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.