Vorige pagina

Jip&Janneke taal

Een klein schattig jongetje, genaamd Jesper, komt aan mijn buro staan. Even checkt hij zijn mama of hij wat mag vragen. Zijn moeder knikt en schenkt hem een bemoedigende lach. Ik draai me naar hem toe en laat een stilte vallen. Kleine Jesper vraagt waar we het over hebben. Als ik uitgelegd heb dat ik wilde weten hoe het met mama en de baby gaat, vraagt hij of hij ook iets maken vragen. ‘Natuurlijk’, zeg ik hem. Dan volgt een prachtige vraag: ‘hoe komt er een baby in de buik van mama?’

Even check ik of mama Suzanne het goed vind dat ik antwoord geef, ze weet tenslotte niet hoe ik het ga uitleggen. Suzanne kent me en vertrouwt me. Ik vertel Jesper dat als een papa en een mama graag een baby willen ze gaan knuffelen en dat er dan soms een baby in de buik van mama gaat groeien. Even is het stil. Zou er nog een interessante vraag komen of is Jesper hier tevreden mee? Hij draait zich om en gaat weer spelen. Blijkbaar is het antwoord voldoende.
Suzanne zucht. ‘Pfff, soms vind ik die vragen best moeilijk hoor’, zegt ze. Ik snap het wel. Hoe vertel je nou in Jip en Janneke taal aan je kind hoe het zit?! Voor mij zijn die vragen gesneden koek, dus geef ik haar graag wat tips.
Ik vertel haar dat ze het dicht bij zichzelf moet houden. Hoe wil zij benoemen waar de baby groeit en straks uitkomt? Gewoon vagina, poenie of babygaatje? Is knuffelen voor je kind voldoende of wil je kind meer weten en vertel je ook dat je allebei bloot bent, dat papa zaadjes heeft en mama eitjes. En dat deze elkaar opzoeken en een baby kunnen worden. Plast en poept de baby ook in de buik en waar blijft de plas dan? Wat is een placenta en hoe eet de baby. Is de navelstreng een slangetje die de buik van de baby ingaat. Hé, waar zat jouw navelstreng dan? Stel dat je zelf de antwoorden ook niet precies weet, dan is het superleuk samen met je kind op zoek te gaan naar antwoorden. Online of in boekjes, bijvoorbeeld uit de bibliotheek, zijn mooie plaatjes te vinden die dit heel goed uitleggen. Zoek de boekjes of plaatjes waar jij je ook comfortabel bij voelt, want erover praten werkt het beste als het ‘normaal’ voelt. Ook kan je vele filmpjes op internet vinden. Op onze website staan er een paar. Voor hele kleintjes zijn de animatiefilmpjes leuk, voor wat grotere kinderen zijn de realistische filmpjes heel boeiend.
Bij de volgende controle komt Jesper weer mee. Ik vraag hem of hij misschien nog een vraag heeft. Hij schudt zijn hoofd en zegt dat hij en mama nu alles weten. Met zijn handen doet hij na hoe groot de baby moet zijn als hij geboren wordt. Ook vertelt hij dat het nog heel lang duurt, want de afstreepkalender is nog lang niet vol. Heerlijk hoor, die kindertaal!

Lotte Vermorken – van der Zwaag (39) is ruim 13 jaar actief als verloskundige in Amersfoort.

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.