Vorige pagina

Huid op huidcontact en wachten met doorknippen navelsteng beter voor baby

Fotolia 5271870 Subscription XL Mobile Huid op huidcontact en wachten met doorknippen navelsteng beter voor baby

 

 

Dat huid op huidcontact na de geboorte goed is voor een baby onderkennen steeds meer mensen. Ook wachten met het doorknippen van de navelsteng zorgt voor minder stress. Nieuw onderzoek bevestigt dat.

Promotieonderzoek

Verloskundige Marrit Smit, promoveerde in juni in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op dit onderwerp. Meer huidcontact en langer wachten met het doorknippen van de navelstreng helpt bij aan een hogere zuurstofconcentratie en minder stress voor een baby.

Zuurstofconcentratie in bloed van baby’s

Marrit Smit onderzocht de zuurstofconcentratie in het bloed van ruim 100 baby’s die thuis of in het ziekenhuis werden geboren. Tijdens het onderzoek maakte Smit gebruik van een saturatiemeter, een apparaatje dat via de huid de zuurstofconcentratie in het bloed meet.

De door Smit onderzochte baby’s bleken een hogere zuurstofconcentratie te hebben, terwijl hun hartslag juist lager lag dan bij een controlegroep. Dat wijst op minder stress.

Huid op Huidcontact

Een van de producten om Huid op huidcontact te stimuleren is het NüRoo Babydraagshirt. NüRoo richt zich met haar producten op moeders die ‘natuurlijk’ willen moederen. Met het babydraagshirt kun je op een stijlvolle en comfortabele manier huid-op-huidcontact met je kindje hebben. Via Mamazoekt kun je korting krijgen op dit product.

Uitkloppen van de navelstreng

Uit het onderzoek blijkt ook dat het goed is om te wachten met het doorknippen van de navelstreng. Dit is niet alleen goed voor het verminderen van stress maar ook goed voor het ijzergehalte in het bloed van je baby. Je kunt zelf kiezen of je een tijdje wilt wachten met het doorknippen of de navelstreng wilt laten uitkloppen. Dat betekent wachten totdat er geen bloed meer naar je kindje stroomt. Als je dit wilt kun je het vooraf laten vastleggen in een geboorteplan.

 

Bron: Nationale Zorggids

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.