De verloskundigen zijn altijd bereikbaar voor spoedeisende hulp of de bevalling:

Team Jade : 06-51311325
De vaste verloskundigen zijn Dieske, Vivian en Irene en zij doen spreekuur op de Elly Takmastraat in Schothorst en in Prenatal Hearts in Vathorst.

Team Robijn : 06-12051108
De vaste verloskundigen zijn Anne-Marie en Lotte en zij doen spreekuur in het Medisch Centrum Vathorst en in Prenatal Hearts in Vathorst.

Wanneer is het belangrijk dat je contact met ons opneemt?

Indien je nog niet verder dan 37 weken zwangerschap bent, bel dan altijd:

  • bij bloedverlies
  • bij vruchtwater verlies
  • bij regelmatige weeën elke 10 minuten

Vanaf 37 weken gelden er andere instructies, namelijk de volgende:

  • Als er gedurende 1,5 uur regelmatige en pijnlijke weeën zijn, die elke 4-5 minuten komen en 60 seconden duren
  • Als de vliezen breken en het vruchtwater is helder, laat het ons weten tussen 9:00 en 21:00 uur. Iets opvangen is voor ons handig (in een glas of maandverband)
  • Wanneer de vliezen breken en het hoofdje van de baby niet is ingedaald (dit zullen wij tijdens de controles aangeven) adviseren wij je om te gaan liggen en ons altijd te bellen
  • Als het vruchtwater niet helder, maar groen of bruin is, moet je direct bellen (dag en nacht)
  • Bel altijd wanneer je helderrood bloed verliest, zoals tijdens een flinke menstruatie
  • Het verliezen van de slijmprop of roze afscheiding is geen reden tot bezorgdheid
  • Bel ons altijd als je ongerust bent

De weeën:
Vaak ben je onzeker of je de weeën wel herkent. Ook als je al eens bevallen bent, kun je hier onzeker over zijn. Wees gerust! Je herkent het echt en bedenk: bij twijfel is het gewoon nog niet zo ver. Vergeet niet: vragen staat vrij en je mag ons altijd bellen op ons 06-nummer.

Een wee begint langzaam en wordt steeds pijnlijker. De hele buik wordt hard. Er is een piek die ongeveer 30-60 seconden aanhoudt en dan zakt de wee langzaam weg. Weeën komen met regelmaat, iedere 4-5 min. Dat is 12 à 15 weeën per uur. Een wee gaat van boven naar beneden. Je voelt dat de baby naar beneden, uit de baarmoeder, geduwd wordt. De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig. Praat tegen je kindje. Ga zelf rustig zitten of liggen en je kindje ontspant mee. Is de bevalling verder gevorderd of komen de weeën sneller achter elkaar, dan stopt de baby meestal met bewegen.

De verloskundige bellen:
Komen de weeën 1½ uur om de 4-5 minuten of sneller, bel ons dan op ons 06-nummer om te vertellen dat de bevalling begonnen is, ook al valt op dat moment de weeënkracht nog mee. Vertel ons ook nog even in het kort hoe de vorige bevalling is verlopen. Aan de hand van dit verhaal kunnen wij soms mede schatten hoe deze bevalling verloopt. Bel in ieder geval altijd als jullie denken dat het snel gaat of als jullie denken dat het nodig is. We bespreken dan hoe het gaat en wanneer jullie weer moeten bellen. Zijn de weeën erg pijnlijk of is het opvangen moeilijk, vertel het ons dan, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Toename van de weeën:
Naarmate de ontsluiting vordert, komen de weeën sneller achter elkaar tot iedere 2-3 minuten. De pauzes zijn kort. Probeer ook dan zoveel mogelijk rust te nemen. Als de wee afzakt, ga dan zelf minder diep ademen. Adem langer uit en voel dat de spanning met de uitademing naar buiten gaat. Hebben jullie hulp nodig met het opvangen van de weeën of willen jullie weten hoe ver jullie zijn, bel dan ons 06-nummer. Hebben jullie al eerder samen een bevalling gedaan, dan weten jullie gevoelsmatig wanneer jullie ons moeten bellen. Een aantal dingen is herkenbaar. Bovendien kan je partner ook het een en ander bij je herkennen. Vertrouw hierop en bel ons als jullie denken dat het nodig is.

Soms zijn de weeën zo heftig dat je moet overgeven. Dat is niet erg, maar het kan wel vervelend zijn. Voordat de baby geboren wordt, moet meestal eerst je hele lichaam leeg zijn. Vandaar dat je lichaam je maag ledigt. Bedenk je dat het dus wel nuttig is.

Verschillende houdingen:
Zoek naar een lekkere houding. Een fijne houding is voor iedereen verschillend. Soms is het handig dit al in de zwangerschap uit te proberen. Misschien vindt je opgekruld in bed lekker, of staand, lopend, wiegend met je billen, of voorover leunend op het bed. Anderen vinden zittend op een stoel of op handen en knieën heel prettig. Als de weeën heftiger worden en ze meer pijn gaan doen kan warm water ontspannend zijn. De ontspanning werkt positief op jou, de baby en de ontsluiting. Soms wordt de pijn beter dragelijk. Lang staan onder de douche is vaak niet meer fijn. Neem er een krukje of stoel bij, zodat je heerlijk uren onder de douche kan zitten. Een echte aanrader. Er zijn weinig barenden die dit niet lekker vinden. Als je een bad hebt kan een bad ook heerlijk zijn. Vaak is het zo hetgeen je tijdens de zwangerschap lekker vond je nu ook als fijn ervaart. Probeer het uit!

Een aantal tips:

    • Zorg voor een positieve instelling. Dit is jullie dag. Pas daarom de omgeving aan. Draai bijvoorbeeld jullie favoriete muziek. Creëer je eigen sfeer. Wij houden dan ongemerkt rekening met jullie.
    • Zorg ervoor dat je de wee net voor bent. Begin met rustig ademen als de wee begint en nog niet zo pijnlijk is. Wordt het moeilijker, laat dan je partner je (rustig) door een wee heen praten of met je mee ademen. Kijk je partner ook aan.
    • Complimenten zijn heel belangrijk. Geef ze aan jezelf en aan jullie kindje. Accepteer de complimenten ook van je partner of van ons!
    • Alles wat jullie doen is goed!
    • Niet iedere wee moet even beheerst opgevangen worden. Soms is het erg moeilijk om tijdens de wee rustig te blijven of om te ademen alsof er niets aan de hand is. Er gebeurt veel tijdens de wee. Besef dat. Besef ook dat weer rustig worden als de wee voorbij is wel belangrijk is. Dan kun je even nadenken over wat er gebeurt. Of om hulp vragen. Bovendien geef je je lichaam de kans om lichaamseigen pijnstillers (endorfine) aan te maken.
    • Doe warme sokken aan. Warmte komt de bevalling ten goede.
    • Kijk het youtube filmpje over bevallen (animatie)

Het breken van de vliezen:
Ook over het breken van de vliezen bestaat twijfel. Voordat ze breken twijfel je of je het wel zult opmerken. Meestal is het wel duidelijk. Veel vrouwen horen echt een knapje. Je verliest water, veel en regelmatig. Dit water blijf je verliezen tot jullie kindje geboren is. Je moet maandverband dragen. Dit verband wordt nat alsof het onder de kraan gehouden is. Het vruchtwater trekt in het maandverband. De kleur is helder tot wit. Er zitten vlokken in, soms zelfs witte klontjes. Dit is huidsmeer (vernix). Vruchtwater heeft een specifieke geur. Het ruikt zoet. Twijfel je of de vliezen gebroken zijn, bel ons op ons 06-nummer. De verloskundige zal vragen of je wat vocht wilt opvangen in een potje. Als dit gelukt is, zal zij dit bekijken. In geval van twijfel zal zij je naar het ziekenhuis verwijzen. In het ziekenhuis bekijken ze dit vocht onder de microscoop en wordt er een echo gemaakt. Met deze bevindingen kan de gynaecoloog vaststellen of de vliezen zijn gebroken. Als de vliezen zijn gebroken, dan zijn de volgende punten belangrijk.

De kleur van het vruchtwater:
Een goede kleur is helder of wit vruchtwater. Niet goed is het als het vruchtwater geel, bruin of groen van kleur is. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Baby’s doen dit als hun darmen vol zijn of als ze te weinig zuurstof hebben gehad. Als het vruchtwater groen is, weten wij niet waarom jullie baby gepoept heeft. We gaan daarom altijd van het ergste geval uit, namelijk dat de baby zuurstoftekort heeft gehad. Meestal is dit trouwens niet zo. Bel ons daarom direct op ons 06-nummer. De verloskundige zal zo snel mogelijk naar jullie toe komen om naar de harttonen te luisteren. Zij zal ook een verwijzing naar de gynaecoloog voor jullie maken. Dit betekent dat jullie onder leiding van de gynaecoloog gaan bevallen.

Noteer de tijd dat de vliezen zijn gebroken:
Voor ons is dit van belang om te weten. Vooral als je nog geen weeën hebt. Na 24 uur gebroken vliezen moet je voor controle en overname naar het ziekenhuis. Dus dan is het belangrijk zo nauwkeurig mogelijk de tijd te weten van het breken van de vliezen.

Is het hoofdje ingedaald?
Dit wordt op het spreekuur verteld. Is het hoofdje ingedaald, dan is er geen probleem. Is het hoofdje niet ingedaald, ga dan liggen als de vliezen breken en bel ons op het 06-nummer. De verloskundige zal naar jullie toekomen om te voelen of het hoofdje al is ingedaald. Is dat het geval, dan kunnen jullie de komst van de weeën afwachten. Is het hoofdje niet ingedaald, dan zal zij met jullie duidelijke afspraken maken. Vaak mag je thuis liggend afwachten en moet je bellen bij weeën. Soms is het nodig dat ze moet overleggen met de gynaecoloog en maakt ze een verwijzing naar het ziekenhuis. Dit betekent dat jullie onder leiding van de gynaecoloog gaan bevallen.

Wanneer bel je de verloskundige?
Breken de vliezen overdag, bel ons dan even op. Gebeurt het ‘s nachts en is het vruchtwater helder of wit van kleur, bel dan de volgende morgen tussen 9:00 uur. Er vindt die dag altijd een controle op de praktijk of thuis plaats. De tijd tussen het breken van de vliezen en het beginnen van de weeën varieert tussen de 1 minuut tot meer dan 24 uur. Als de vliezen zijn gebroken, is het streven om jullie kindje binnen 72 uur geboren te laten worden. Dit om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden. Jullie kunnen dus rustig afwachten tot de weeën komen. Zijn de vliezen langer dan 12 uur gebroken, dan adviseren wij je om je temperatuur op te nemen. Is deze hoger dan 37.8 graden, bel ons dan op het 06-nummer. Duurt het langer voordat de weeën beginnen, dan komen wij een keer bij jullie langs om naar het hartje van de baby te luisteren en om te bespreken wat er gaat gebeuren als er geen weeën komen.

Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden adviseren wij jullie het volgende:

  • Ga niet in bad;
  • Niet vrijen;
  • Een inwendig onderzoek doen wij niet als er nog geen weeën zijn of als er nog veel tijd tussen de weeën is. Komen de weeën 1½ uur iedere 2-3 minuten dan doen wij wel een inwendig onderzoek, als je dit wilt.

Ongerust:
Loop je een tijdje rond met onzekerheid of ongerustheid, neem dan contact met ons op. Het kan gaan over weeën, iets bloedverlies of bijvoorbeeld het minder voelen bewegen van de baby. Gebeurd er iets waar je enorm van schrikt en je geen raad weet, bel ons dan direct. Wacht dus niet met bellen als je heel veel bloed verliest, je heel erge buikpijn hebt of een andere dringende zaak te melden hebt. Soms kunnen we je snel geruststellen, maar het kan ook voorkomen dan we een controle willen doen.

patientveiligheidskaart_verloskunde1 patientveiligheidskaart_verloskunde2

Klik op bovenstaande afbeeldingen om de patiëntenkaart verloskunde te vergroten.

Voorlichtingsfilmpje over een keizersnede (animatie)

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):




Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.