Vorige pagina

BAM moeder

Moniek wiebelt een beetje op haar stoel, licht ongemakkelijk. Ze zit alleen voor me en heeft een heel traject achter de rug voordat ze zich eindelijk bij mij kon aanmelden. Ik leun een beetje achterover en laat Moniek haar verhaal vertellen. Ik knik af en toe en bevestig haar. Als haar verhaal klaar is vertel ik dat ik haar erg dapper vind en dat ze moet weten dat ze niet de enige is. Moniek ontspant wat en kijkt me nieuwsgierig aan. ‘Och, wat fijn. Ik dacht dat jullie me heel stom zouden vinden! Waar kan ik trouwens die andere BAM moeders vinden?’
In de jaren zeventig en tachtig was een BOM moeder (bewust ongehuwde moeder) veel uitzonderlijker en waren het vooral de feministen in een tuinbroek die ertoe besloten. Tegenwoordig is er een hippere naam voor, de BAM moeder (bewust alleenstaande moeder). Niet alleen de naam is vlotter, ook de mogelijkheden voor een vrouw zonder partner maar met een kinderwens zijn veel groter en aantrekkelijker geworden.
Vroeger moesten alleenstaande vrouwen met een kinderwens het zelf maar uitzoeken en werden ze in ziekenhuizen geweigerd voor fertiliteitsbehandelingen. Langzaamaan kwamen er gelukkig klinieken die het mondjesmaat aanboden. Tegenwoordig hebben alleenstaande vrouwen keuzes uit verschillende soorten klinieken en ziekenhuizen, zodat ze zelf kunnen kiezen wat bij hen past. Vergis je alleen niet, BAM moeder worden is alles behalve makkelijk. De mogelijkheden en acceptatie is flink gegroeid, maar het traject is (vaak) lang en zwaar.
Ik vertel Moniek dat we vertrouwd zijn met BAM moeders en daardoor goed bij haar kunnen aansluiten. Onze ervaringen zijn in de loop van je jaren flink gegroeid. Zo hebben we vrouwen begeleid die online een zaaddonor vonden, vrouwen die het binnen hun vriendengroep regelden en vrouwen die naar een kliniek of ziekenhuis gingen. Vaak boden we deze aanstaande moeders aan hen in contact te brengen met een andere BAM moeder. Bij De Kei houden we er van om connecties te maken. We zijn ervan overtuigd dat een maatje met dezelfde ‘issue’ heel fijn en herkenbaar kan zijn. Moniek vindt het een geweldig idee en wil wel een maatje in de buurt. Ik verwijs haar naar de nieuwe website Buurtmamas.nl. Een site die bij onze visie aansluit, namelijk vrouwen met verschillende eigenschappen met elkaar in contact brengen.
Ik begeleid Moniek tijdens de zwangerschap, waarin ik haar hier en daar een mooie tip mee kan geven. Ze bevalt uiteindelijk met haar moeder aan haar zijde. De kraamweek komt ze heel goed door met een groep vriendinnen die voor haar kookt en zo nodig blijven slapen. Het netwerk dat vooral BAM moeders zo hard nodig hebben, werkt bij Moniek uitstekend. En natuurlijk hoop ik dat ze een maatje in de buurt gevonden heeft, om haar eigen ervaringen mee te delen.

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):




Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.