Vorige pagina

Grote verschillen in aanpak bevallingen in ziekenhuizen

Fotolia 8651306 Subscription XXL Mobile Grote verschillen in aanpak bevallingen in ziekenhuizen

 

 

Er zijn grote verschillen in aanpak van bevallingen in ziekenhuizen. Bij het ene ziekenhuis heb je meer kans op een keizersnee, een ingeleide bevalling of een kunstverlossing dan bij het andere. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft in het rapport Zorgbalans van 19 september 2014 grote verschillen aan.

Inleiden van de bevalling

Zo is er in het ene ziekenhuis 40% kans op een inleiding. In een ander ziekenhuis maar 10%. Het beleid van ziekenhuizen verschilt hier dus in. Een mogelijk verschil is dat het ene ziekenhuis wacht met inleiden bij 41 weken zwangerschap en het andere niet.

 

Ook kan het zijn dat als een zwangere vraagt om een inleiding, dit niet in sommige ziekenhuizen wel direct wordt gedaan en andere niet. Er zitten namelijk ook risico’s aan een inleiding, zoals meer kans op een kunstverlossing. Overall is het percentage inleidingen tussen 2005 en 2012 toegenomen van 19% naar 25% bij alle vrouwen die bevallen.

Kunstverlossing

Het gemiddelde van kunstverlossingen bij een bevalling ligt rond de 22%, maar er zijn ook uitschieters. Zo zijn er ziekenhuizen die bij meer dan 34% van de bevallingen een kunstverlossingen doen en ziekenhuizen die bij maar 10% tot 15% een kunstverlossing doen. Misschien wist je het niet, maar pijnstilling via een ruggenprik en ‘inleiding op verzoek’ geven meer kans op een kunstverlossing.

Ongeplande keizersnee

In de periode van 2005 tot en met 2012 is het gemiddelde percentage ongeplande keizersneden redelijk stabiel. In 2012 was het 13% van alle geboortes. Maar ook hierbij zijn de verschillen groot. De percentages ongeplande keizersneden per ziekenhuis variëren maar liefst tussen 4,8% en 21%. Het aantal ongeplande keizersnedes is ook toegenomen omdat meer baby’s in stuitliggingen en meerlingen via een keizersnee worden gehaald.

Eigen keuze en meer weten

Het is jammer dat het rapport de namen van de ziekenhuizen niet vrijgeeft. Wil je weten hoe een ziekenhuis omgaat met bevallingen, vraag er dan naar bij je verloskundige of vraag het na bij het ziekenhuis zelf. Heb je meerdere ziekenhuizen ofverloskundigen bij jou in de buurt, dan kun je besluiten naar die zorgverlener te gaan die het beste aansluit bij jouw wensen.

 

Wil je het rapport van de RIVM nalezen? Dan kun je dat hier downloaden.

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2024 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.