Vorige pagina

Coronavaccinatie

Kinderwens:
Gelukkig is er geen reden om aan te nemen dat het vaccin invloed heeft op je vruchtbaarheid. Als je een kinderwens hebt kan je de coronavaccinatie dus zonder gevaar nemen.
Wil je zwanger worden en ben je onder behandeling van een fertiliteitsarts, bespreek het dan met hem of haar. Waarschijnlijk krijg je sterk het advies de vaccinatie te nemen, maar wordt er wel rekening gehouden met je behandelingsplanning.

Zwanger tussen 1e en 2e vaccinatie:
De vaccinatie lijkt geen gevolgen te hebben de zwangerschap. Aangezien er nog weinig over bekend is, wordt er op dit moment voor de zekerheid afgeraden om tijdens de zwangerschap te vaccineren. Het advies is om na de zwangerschap de tweede vaccinatie te halen. Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.
Het is verstandig om bij pREGnant te melden dat je tijdens je zwangerschap een coronavaccinatie hebt gehad. pPREGnant is het register van bijwerkingencentrum Lareb , waarin informatie verzameld wordt over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Het doel is om meer te leren over de effecten van geneesmiddelgebruik (inclusief vaccinaties) tijdens de zwangerschap. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven en wordt het gebruik van geneesmiddelen (nog) veiliger. 

Zwanger:
Uit studies zijn gelukkig geen aanwijzingen naar voren gekomen dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Toch raden we de vaccinatie af. Dit komt omdat er nog weinig over bekend is. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren.

Borstvoeding:
Het coronavaccinatie lijkt veilig als je borstvoeding geeft. In het vaccin zit een stukje informatie van het coronavirus. Het bevat niet het coronavirus zelf, het is dus geen levendvaccin. Daardoor kan het virus niet in je moedermelk terechtkomen en je kindje besmetten.
Bestaande vaccinaties die vergelijkbaar zijn met de coronavaccins zijn niet gevaarlijk voor je kindje. Er is alleen geen onderzoek gedaan naar het coronavaccin en borstvoeding gevende vrouwen. Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar is bij borstvoeding geven, is dus meer onderzoek nodig.
Toch heeft het geven van borstvoeding veel voordelen. Waarschijnlijk wegen deze zwaarder dan de kleine risico’s van het vaccin. Daarom geven het RIVM en de World Health Organization (WHO) het advies om gewoon borstvoeding te geven na een coronavaccinatie. Geef je borstvoeding op het moment dat je aan de beurt bent voor een vaccinatie? Bedenk dan wat jij zwaarder vindt wegen en waar jij je het prettigst bij voelt.

De adviezen kunnen snel veranderen. De meest recente informatie vind je op www.rivm.nl.
Verloskundige Amersfoort

BIJ WELK TEAM KAN IK TERECHT?
Doe de postcode check (alleen getallen):
Copyright © 2021 Verloskundigenpraktijk De Kei | Designed by OOSEOO Internetmarketing | All Rights Reserved.